Kasteel van Gaasbeek

2011 was een succesvol jaar met een recordaantal bezoekers en ruime persaandacht!

 

Missie en hoofdtaken 2011-2015

Het Kasteel van Gaasbeek is een uniek historisch huis dat zijn erfgoed op een duurzame manier beheert en op een creatieve en publieksvriendelijke manier ontsluit.

Als kroonjuweel van de Vlaamse Gemeenschap ligt het kasteel vlakbij Brussel, middenin een oase van groen. Het wil er verder groeien tot een inspirerende ontmoetingsplek op het kruispunt van culturen en invloedssferen, en zijn bezoekers raken in hoofd en hart.

Vanuit zijn rol als centrum voor adellijke (leef)cultuur en erfgoedlaboratorium ontwikkelt het kasteel expertise en visie, die het met een ruim publiek wil delen.

Als spil op de raakvlakken van stad en platteland, van cultuur, toerisme en educatie willen wij een sterke en vernieuwende rol spelen in de lokale, Vlaamse en internationale (erfgoed)gemeenschappen.

Wij zetten ons daarvoor in met enthousiasme, zin voor dialoog en integriteit.

 

Verwezenlijkingen en activiteiten

ZIJN – ‘Knooppunt zijn’ in een gemeenschap, impliceert een sterke identiteit en openheid voor samenwerking in diverse (erfgoed)netwerken.

Erfgoeddag: Armoe troef. Vier boeiende lezingen boden op 1 mei 2011 verrassende antwoorden op deze vraag. Zo verduidelijkte Frank Vandenbroucke de resultaten van de studie die graaf Arrivabene tijdens zijn verblijf op het kasteel maakte van de levensomstandigheden van de Gaasbeekse dorpsbewoners. Prof.dr. Peter Scholliers belichtte hoe bepaalde gerechten van in de onderste lagen van de maatschappij doordrongen naar de tafels van de rijken. In een culinair luik namen we de proef op de som en bewezen we hoe heerlijk ‘arme mensenkost’ kan smaken.

Weg van klassiek! Festival van klassieke muziek en natuur in het Pajottenland. Het lang op voorhand uitverkochte muziekfestival Weg van klassiek! nam de bezoekers in het weekend van 26 tot 28 augustus mee naar een aantal paradijselijke plekjes in het Pajottenland voor verrassende concerten op intieme locaties. De muziek werd gebracht door binnen- en buitenlandse topmusici, zoals Gavriel Lipkind en Yossif Ivanov. I Solisti del Vento sloten deze eerste gesmaakte editie af in het Kasteel van Gaasbeek.

Regioproject Sleeping Beauties breken uit … De tentoonstelling Sleeping Beauties vormde het decor voor een samenwerking tussen het Kasteel van Gaasbeek, de gemeentebesturen en biblitoheken van de gemeenten Beersel, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Dilbeek, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat, Arche’duc, CC de Meent, CC De Ploter, CC ’t Vondel, CC Westrand en de provincie Vlaams-Brabant. Regiobewoners konden genieten van voorleesmomenten, lezingen, workshops, voorstellingen, evenementen en veel meer. Een door Wim Adriaenssens vormgegeven Sleeping Beauties bed reisde rond langs bibliotheken en culturele centra. Scholen werden met een educatief pakket uitgenodigd de expo te bezoeken en gingen vooraf aan de slag met sterren en dromen. In samenwerking met Creatief Schrijven, het Centrum voor Beeldexpressie en auteur Ivo van Strijtem werd het project Stuur je Sleeping Beauties de wereld in op poten gezet. Iedereen kon zijn mooiste, stoutste, meest fantasierijke dromen met de wereld delen via de facebookpagina van Sleeping Beauties breken uit en de blog sleepingbeautiesbrekenuit.blogspot.com. De mooiste inzendingen komen in het Sleeping Beauties boek terecht.

ICOM/DemHistcongres: De tijdsgeest gevat, of hoe historische huizen theatertechnieken inzetten om het verleden te herontdekken. Het Kasteel van Gaasbeek was mede-organisator van het ICOM/DemHistcongres dat dit najaar in Antwerpen plaats vond. De boeiende conferentie werd op 20 oktober 2011 in het Kasteel van Gaasbeek afgesloten met een tentoonstellings bezoek van collega’s van erfgoedinstellingen over de hele wereld.

Kids in het kasteel. Op 2 oktober 2011 was het Kasteel van Gaasbeek een van de gastheren voor Kinderhoogdag Lennik. De opkomst voor de voorstellingen en workshops was talrijk.

De jongeren van Pimp Your Castle werkten dit najaar in samenwerking met vzw Passerelle aan een performance, geïnspireerd door de najaarstentoonstelling. In de voorstelling Nachtraven vertolkten ze enkele nachtelijke creaturen, die zweefden in een wereld tussen dag en nacht, waak en slaap, droom en realiteit.

In het kader van het regioproject Sleeping Beauties breken uit … konden de jongste kasteelbezoekers hun knuffel in een kasteelbed laten overnachten. Op 8 oktober 2011 luisterden ze naar een spannend verhaal en stopten ze hun knuffel onder. Op 9 oktober 2011 werden kids en knuffels met een ontbijt verwend en kwamen ze te weten of hun knuffel ’s nachts braaf was geweest.

ZORGEN - Het kasteeldomein van Gaasbeek vormt een uniek en organisch ensemble, dat de grootst mogelijke zorg verdient. Onze aandacht gaat in eerste instantie naar het kasteel en de historische gebouwen in het park.

 

Aankopen

Jan van Beers, Portret van jongeman in pagepakje, olieverf op paneel

Pedestal in de vorm van een gebochelde dwerg, neorenaissancestijl, negentiende eeuw

Georges Clairin, Nar in historische klederdracht, olieverf op paneel

 

Restauraties

* Alle kroonluchters werden nagekeken, gereinigd en waar nodig gerestaureerd.

* Een los gekomen hand van een harnas werd hersteld .

* Een hand van François Joseph Janssens’ marmeren Geboeide Prometheus werd hersteld en vastgelijmd.

* Een zestiende-eeuwse houten sculptuur van Sint-Laurentius bevindt zich in een atelier voor restauratie van de polychromie. Daarnaast werden ook twee meubelen, een achttiende-eeuwse commode in Lodewijk XV-stijl en een Empire secretaire, naar een restauratieatelier gebracht.

*Drie Chapuis-stoelen werden gerestaureerd.

 

Verdiepen

Een duurzaam beleid is essentieel. De recent uitgebouwde, dynamische werking vraagt een diepere verankering en een doordachte aanpak.

Schatzkammer – de kleurrijke wereld van Jan De Vliegher. Het Kasteel van Gaasbeek bleef ook in 2011 de gedachte trouw dat hedendaagse kunst binnen erfgoedplekken thuishoort. Schilder Jan De Vliegher bracht hier van 6 mei tot 26 juni 2011 een overzicht van zijn recent oeuvre. Hij trof in het kasteel sferen aan die ook zijn werken ten overvloede uitstralen. Het kasteel baadde in een werveling van kleur, licht en textuur.

Het KMSKA-kunstsalon. Eind juni 2011 opende het lang verwachte kunstsalon met een selectie negentiende-eeuwse historiestukken, stillevens, … uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Met topstukken van o.a. Henri Leys, Henri De Braekeleer, Gustave Wappers, Victor Lagye en Auguste Rodin. Deze expo loopt nog tot 2013.

Henri De Braekeleer, Aardbeien met champagne, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © Lukas - Art in Flanders vzw web

Sleeping Beauties: Nothing happens unless first we dream*

De expo Sleeping Beauties gebruikte het Kasteel van Gaasbeek als metafoor. Als historisch huis is het immers zelf een soort ‘schone slaapster’ waarin de tijd schijnbaar tot stilstand komt. We brachten van 9 september tot 13 november 2011 een selectie werken van kunstenaars uit de hedendaagse kunstscène van de laatste dertig jaar die zich specifiek door slaap en droom lieten inspireren. Bezoekers kwamen terecht in een intermediaire wereld, die zweefde tussen dag en nacht, tussen waak en slaap. Met werk van o.a. Michael Borremans, Sophie Calle, David Claerbout, Desirée Dolron, Lily Dujourie, Ann Veronica Janssen, Hans Op de Beeck, Andres Serrano, Spencer Tunick, Bill Viola, … 21.339 bezoekers genoten van deze tentoonstelling! Meer dan een vijfde daarvan was jonger dan 26 jaar.

Kids in het kasteel. Naast het vaste aanbod voor scholen (rondleidingen en facultatieve ateliers) en voor gezinnen (doeboekje, familienamiddagen en verjaardagsfeestjes) organiseerde de educatieve dienst in 2011 opnieuw een groot aantal educatieve projecten.
Op Erfgoeddag werden kids ingewijd in de wereld van de arte povera. Met arme materialen maakten ze de meest verbluffende creaties.

Van 25 juni tot 31 augustus 2011 gingen kids van zes tot twaalf jaar in het Kasteel van Gaasbeek op schattenjacht, gekroond met een geknutselde tiara of beschermd met een zelf gemaakte helm. Aan de hand van verzamelde puzzelstukken ontdekten ze waar de schat verborgen lag. Daarnaast konden ze hele zomer lang op de binnentuin zoeken naar de schat van Vlieg.

In het kader van de expo Sleeping Beauties werd voor gezinnen een doeboekje uitgewerkt. Voor scholen werden verschillende rondleidingen en ateliers uitgewerkt. Kleuters konden genieten van een verhaal en knutselden nadien in het kader daarvan. Kinderen lager onderwijs maakten lantaarns en dromenvangers.

Op Halloween versierden de jongste bezoekers cupcakes en gingen ze ‘op de griezelfoto’.

 

Durven

Een gedurfde blik op de toekomst geeft zuurstof en punch aan het kasteel en zijn bezoekers. Samen experimenteren is een bewuste keuze voor nu en later.

Gaasbeek anders: audiogidsen door en voor mensen met een beperking. In samenwerking met Schoonderhage vzw en de steun van het Eliafonds maakte regisseur Dirk Van den Broeck met zes mensen met een beperking een unieke audiotour. Via improvisatiesessies leerden de deelnemers niet alleen het kasteel, maar ook zichzelf en elkaar kennen. Het resultaat is verrassend en ontroerend!

Spencer Tunick in Gaasbeek. In het voorjaar nodigden wij Spencer Tunick uit voor de productie van een nieuwe installatie, geïnspireerd op het thema van onze najaarstentoonstelling, Sleeping Beauties. Niet minder dan 804 mensen namen op 9 juli deel aan dit veelbesproken kunstwerk!